Udělejte si svoji vlastní mňamku! Udělejte si “českou” pizzu:)

Datum článku: 14. května, 2020 | Témata: ,

Možná, že už jste o pizze z pomazánkového másla slyšeli. Pokud ne, je na čase to konečně vyzkoušet. Vaše děti ji budou zbožňovat. A vaši manželé či manželky, partneři a partnerky, známí a příbuzní ji budou milovat. V tomto článku vám přinášíme osvědčený a mnohokrát vyzkoušený recept. Tady je seznam surovin a věcí, které budete potřebovat:

  • trouba na pečení:)
  • plech na pečení 
  • pečící papír
  • dřevěný vál na těsto nebo silikonovou podložku na těsto
  • váleček na těsto 
  • pomazánkové máslo
  • hladká mouka
  • sůl
  • rajčatový protlak 
  • šunka (jakákoli, která vám chutná) – na jeden plech cca. 20 dkg
  • cibule
  • kukuřice 
  • červená paprika
  • tvrdý sýr na strouhání

Trouba

Nastavte na režim klasické pečení při ohřevu horním a dolním topným tělesem na jednom plechu. Nechejte troubu předehřát na 250 °C. Při pečení ji pak stáhněte na 200 °C. 

Plech a pečící papír

Přes celý plech položte pečící papír, na který pak dáte rozválené těsto. 

Pojďme připravit těsto

Tady potřebujete dřevěný vál na těsto nebo silikonovou podložku na těsto, váleček na těsto, pomazánkové máslo, hladkou mouku a sůl. 

Na dřevěný vál nebo podložku nejprve vysypte v poměru na jeden kelímek pomazánkového másla jeden kelímek hladké mouky a přidejte trochu soli. Poté rukou smíchejte dohromady a hněte těsto (stačí jednou rukou) tak, aby těsto bylo neustále stlačováno a překládáno. Toto dělejte tak dlouho, až se vám kousky těsta přestanou lepit na ruku a také na dřevěný vál nebo silikonovou podložku. Pokud se vám těsto stále lepí, přidejte trochu mouky. Jakmile máte těsto důkladně  uhnětené, tak je překrojte na dvě části, aby se vám pak lépe válelo. 

Nyní rozválejte těsto tak, aby bylo co nejtenčí. Ideálně 2-3 milimetry, může být i více.  Rozválené těsto vložte na plech – na pečící papír. Pokud se vám nepodaří na plech vložit celý kus těsta, můžete si ho rozkrojit na menší kusy a vkládat postupně, po menších kusech vedle sebe jako skládačku, jako puzzle tak, že jednotlivé kusy těsta k sobě dolepíte. 

Těsto, které jste si vyrobili z jednoho kelímku pomazánkového másla a jednoho kelímku hladké mouky, vám pravděpodobně bude stačit na jeden celý plech. Pokud ne, vyrobte si více těsta. Vždy vycházejte z poměru jednoho kelímku pomazánkového másla k jednomu kelímku hladké mouky. 

Rajčatový protlak

Po celé ploše těsta rovnoměrně rozetřete rajčatový protlak. Místo rajčatového protlaku můžete použít také domácí kečup. 

Šunka 

Na těsto, na kterém už máte rajčatový protlak, položte vedle sebe plátky vaší oblíbené šunky. Například vepřovou dušenou. Plátky šunky pokládejte těsně vedle sebe. Na jeden plech bude třeba cca. 20 dkg. 

Cibule 

Na šunku dejte kousky nakrájené cibule. Cibule můžete dát víc než míň. Cibule na upečené pizze má sladkou chuť a proto ji i děti budou mít rády. 

Kukuřice 

Tak jako cibulí, tak i kukuřicí rovnoměrně posypte celý plech těsta. Vhodná je jakákoli kukuřice, klidně sladká v plechu. Na jeden plech cca. 170g.

Červená paprika

Nakrájenou červenou papriku na drobné krátké proužky nebo kostečky opět rovnoměrně rozsypte po celé ploše těsta. Tak jako cibuli a kukuřici. Můžete také použít červenou kapii. Množství je na vás. 

Tvrdý sýr na strouhání

Doporučujeme ementál, muže být i eidam nebo jiný. Opět rovnoměrně nastrouhejte sýr po celé ploše těsta. Doporučujeme sýrem nešetřit. 

Tak a teď už jen plech vložte do trouby a nechte péct 25–30 minut.  Čekání můžete vyplnit přípravou dalšího těsta pro druhý plech. 🙂 

Veškeré výše uvedené ingredience jako jsou paprika, kukuřice atd. můžete nahradit i jinými, které máte rádi. Například salámem, slaninou, žampiony, kuřecím masem atd. Meze vaší fantazii a chuti se nekladou. 

Přejeme vám dobrou chuť! 
Vaše NAKUPTEMI.cz

P.S. Budeme rádi, když nám dáte vědět jak vám chutnalo. A pokud si při přípravě nebudete s něčím vědět rady, neváhejte se na nás obrátit. Rádi pomůžeme.